0774 486 546

Reguli de purtare a alignerelor dentare

Felicitări! Acum ești cu un pas mai aproape de zâmbetul mult visat! Tocmai ai luat una dintre cele mai importante decizii din viața ta!Noul tău zâmbet te va ajuta să fii mai sănătos, să ai mai multă încredere în tine și îți va îmbunătăți calitatea vieții în toate aspectele vieții,  personal și profesional. Acum, te poți bucura pe deplin de beneficiile zâmbetului tău fără restricții. Suntem atât de bucuroși că ai decis să începi călătoria pentru a obține zâmbetul mult visat alături de noi. Suntem încrezători că vei deveni unul dintre miile de pacienți mulțumiți de tratamentul cu gutiere de aliniere personalizate.În calitate de pacient al clinicii Embrace, vei fi monitorizat de dr. Filip-George Boeru, medic ortodont experimentat în gestionarea celor mai complexe cazuri ortodontice.

Aparatele dentare invizibile 

Gutierele de aliniere sunt transparente, confortabile și potrivite pentru toate vârstele. Acesta pot fi îndepărtate oricând, iar majoritatea oamenilor pe care îi întâlnești zi de zi, nu vor observa că porți aparat dentar. Tratamentul este nedureros și majoritatea pacienților raportează că alignerele invizibile le-au îmbunătățit calitatea vieții.

Realizate personalizat

Aceste alignere, practic invizibile sunt fabricate din materiale testate și care au fost special dezvoltate pentru a fi 100% biocompatibile. Alignerele dentare invizibile sunt realizate personalizat pentru a se potrivi fiecărui zâmbet și sunt ușor de purtat.

Cum funcționează alignerele dentare invizibile?

Pentru a ajuta dinții să se mute în pozițiile lor corecte, pe dinți se va aplica compozit sub forma unor butoni mici care ajută la ancorarea aligner-ului de dinți. Amplasarea exactă a acestor butoni variază de la pacient la pacient în funcție de investigațiile făcute în etapele anterioare aplicări alignerului dentar.

Unul dintre butonii din compozit s-a desprins? Nu îți face griji! Aligner-ul va continua să funcționeze fără el și vom face modificările la următorul control.

Punctele de presiune

Punctele de presiune sunt folosite pentru a regla înclinarea dinților frontali situați pe arcada superioară și inferioară. Aceste puncte sunt imprimate direct pe aligner în timpul producției. Alignerele cu puncte de presiune pot da impresia că dinții frontali prezintă ușoare protuberanțe. Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci griji că alignerul nu se potrivește corect.

Elasticele intraorale pentru corectarea mușcăturii

Pentru corectarea mușcăturii, unii pacienţi vor purta elastice speciale pentru a ajuta dinții să se miște în poziția corectă. Elasticele pun presiune pe dinți aducându-i în poziția ideală pe arcadă, astfel încat mușcătura să fie perfectă. Elasticele se prind de aparatul invizibil prin niște decupaje special realizate pe aligner-ul tău sau de unul dintre „butonii” aplicați pe dinți. Îți vom arăta și explica detaliat cum se poartă elasticele în timpul vizitei la clinică. Elasticele își vor pierde elasticitatea după o zi, așa că trebuie să le schimbi după acest interval.

Înălțări de mușcătură

Acest tip de aligner special creat pentru mandibulă are ca rol mutarea maxilarului inferior spre înainte pentru a îmbunătăți mușcătura și aspectul bărbiei. Acest tip de aligner se folosește îndeosebi pentru pacienții adolescenți și preadolescenți, înlocuind aparatele metalice utilizate în ortodonția clasică. 

Reducerea Interdentară

Reducerea interdentară este o procedură comună în care o cantitate foarte mică de smalț dentar este eliminat pentru a crea spațiu pentru realinierea ortodontică, fără a fi necesară extracția dentară. Aceasta este o procedură nedureroasă, fără risc pentru dinții tăi. Procesul este asemănător cu cel de abraziune naturală acolo unde în mod obișnuit se realizează masticația, care duce la abraziunea smalțului dentar. Reducerea interdentară îmbunătățește, de asemenea, estetica generală a dinților tăi deoarece previne formarea cariilor interdentare.

Viața cu aparatul dentar invizibil 

Punerea și scoaterea alignerelor dentare.

Cum îți pui corect aligner-ul

Inserează și apasă mai întâi aparatul pe dinții frontaliApoi împinge cu degetele aparatul și spre dinții din spate

Cum îți scoți corect aligner-ul

 • Începe dinspre dinții din spate și detașează aparatul de pe o singură parteContinuă tot cu dinții din spate, detașând aligner-ul și de pe partea opusăDupă ce ai slăbit zonele laterale din spate, începe să îndepărtezi aparatul de pe dinții frontali

Cum se poartă aparatul dentar invizibil

Vei primi de la noi mai multe seturi de alignere, fiecare set având gutiere atât pentru arcada inferioară, cât și pentru cea superioară. Seturile ce conțin gutierele sunt numerotate, iar acest număr se poate regăsi atât pe ambalaj, cât și pe gutiere. Primele 2 seturi de alignere se vor purta timp de 14 zile, urmând ca toate celelalte seturi să fie purtate doar 7 zile (sau mai mult, doar la recomandarea dr. Filip-George Boeru).

Rutina zilnică atunci când porți alignere dentare

 • Ar trebui să porți alignerele tot timpul, mai puțin atunci când servești masa sau când îți periezi dinții. Timpul recomandat de purtare este de 22 de ore pe zi. Desigur, le poți scoate ori de câte ori ai nevoie.Dacă există momente în care nu poți purta alignerele din diferite motive (spre exemplu, atunci când ești în vacanță etc.) gutierele trebuie purtate neapărat noaptea. Reține că timpul de tratament se va prelungi cu numărul de zile în care nu au fost purtate corespunzător.După ce ai început folosirea unui set nou de alignere, îți recomandăm să păstrezi setul folosit în cazul în care vei pierde aligner-ul actual, vei avea nevoie de cel vechi.

Mâncatul și băutul în timpul tratamentului

 • Înainte să servești masa, scoate aligner-ul si bucură-te de mâncarea preferată ca de obicei

 • După ce ai servit masa, spală-te pe dinți pentru a reduce pericolul de apariție a cariilor și pune înapoi aligner-ul

 • Pe perioada purtării alignerelor dentare, îți recomandăm să eviți băuturile care conțin zaharuri

 • Băuturile închise la culoare precum cafeaua sau ceaiul pot păta alignerele dentare 

Cum ai grijă de alignerele tale

Cel mai bun mod de a-ți curăța alignerele este să le speli și să le clătești cu apă călduță folosind o periuță de dinți și pastă de dinți. Pentru a menține o bună igienă dentară, este important să îți periezi dinții după fiecare masă înainte de a pune alignerele înapoi. Pentru curățarea alignerelor, se poate folosi fie bicarbonat de sodiu dizolvat în apă, sau pastile efervescente de curățat alignerele care se pot cumpăra de la orice farmacie (tip Corega). 

Gume” pentru alignere

Dacă simți că aligner-ul nu se așează bine pe dinți, poți folosi “gumele” speciale. Așează aligner-ul pe poziție și apoi mușcă pe această “gumă” specială în mai multe locuri ale gurii pentru o inserare corectă a aligner-ului. Dacă aligner-ul nu este inserat corect, acesta nu va funcționa.  

Tratamentul tău

Aplicarea alignerelor dentare

Aplicarea tratamentului durează de regulă 40 de minute, timp în care vom realiza:

 • aplicarea butonilor din compozit pe suprafața dinților pentru ca aligner-ul să se poată atașa optim.vei fi instruit despre cum funcționează și cum să folosești alignereleîncepem tratamentul și drumul spre a avea dinții drepți!

Controalele de rutină

Sunt necesare controale regulate o dată la 3 luni. Pe parcursul controalelor ne vom asigura că totul merge conform planului și îți vom pune la dispoziție și un alt set de alignere. Poți să-ți schimbi singur alignerele după una până la două săptămâni, indiferent de locul în care te afli. Când vii la control, întotdeauna să ai la tine setul de alignere actual, pentru a putea verifica dacă tratamentul decurge conform planului. 

Alignerele corective

Tratamentul cu alignere se efectuează aproape întotdeauna cu două serii de alignere. Prima serie va atinge aproximativ 80–90% din rezultatul final, în timp ce în cea de-a doua serie se vor regla fin restul detaliilor. În cazuri excepțional de simple, tratamentul poate implica doar o serie de alignere. În cazurile mai severe, tratamentul poate necesita mai multe serii de alignere, iar unii butoni pot fi modificați în timpul tratamentului. 

Sfârșitul tratamentului

La finalul tratamentului se va efectua o ultimă scanare a dinților.

Cum arată etapa finală a tratamentului

 • vom realiza fotografii profesionale ale dinților, precum și o scanare a acestora

 • vei primi alignerele de contenție

Contenția tratamentului cu alignere

 • se recomandă a fi realizată în primele 3 luni după finalizarea tratamentului

 • purtarea acestor alignere de contenție se poate reduce de la 22 de ore pe zi la doar după-amiaza și seara, sau doar seara, însă doar sub îndrumarea medicului specialist ortodont, dr. Filip-George Boeru

 • recomandăm purtarea alignerelor de contenție pentru a perioadă egală cu tratamentul, dar ideal ar fi ăn fiecare noapte

Verificarea contenției

După îndepărtarea alignerelor, controalele sunt necesare pentru a vedea daca dinții tăi sunt în poziția ideală.

 • Primele două controale sunt programate la 3 luni de la îndepărtarea butonilor din compozit

 • Al treilea control este la 6 luni

 • Al patrulea control este la 1 an

Distribuie pe:

Dr. Filip-George Boeru

Specializat în brackeți linguali (invisibili), brackeți de safir, activatoare, clear aligners, problemele articulației TM, mini-implanturi, albiri dentare.

Vrei sa te programezi?

Contacteaza-ne:

Articole utile