Aparate Dentare

EMBRACE YOUR SMILE!

Noi identificăm nevoile tale ortodontice și construim un plan de acțiune cu eficiență maximă.Tratamentul nostru urmărește să îți redea zâmbetul cu ajutorul aparatului numit bracket

Bracket-ul este un aparat auxiliar care se lipește pentru o perioadă pe dinte în așa fel încât să creeze posibilitatea transmiterii forțelor ortodontice. Acestea determină deplasări dentare și construiesc în final o imagine armonioasă a danturii tale.

Tipuri de aparate dentare:

Bracketi autoligaturanti

Avantaje: sunt cei mai eficienți brackeți de pe piață reducând timpul de tratament cu aproximativ 30%. În combinație cu arcurile de titan folosite de noi aceștia determină mișcări fiziologice ale dinților obținând alinierea perfectă cât și mușcătura ideală. Un alt avantaj important este confortul pentru buzele și obrajii pacientului, ușurința în igienizare (rețin mai puțin alimentele) dar și un număr mai scăzut de vizite la medicul ortodont. 

Dezavantaje: costul mai ridicat generat de calitatea materialelor, compensat în costul total al tratamentului de numărul redus de vizite și de timpul redus al tratamentului.

Bracketi metalici

Avantaje: aceștia se fabrică din diferite aliaje metalice. Au un mare avantaj oferit de rezistență, de faptul ca se pot relipi și prezintă o fricțiune mai mică, dinții alunecând mai repede în poziția dorită.

Dezavantaje: aspectul este considerat unul puțin mai inestetic, însă, cu ajutorul elasticelor care vor solidariza arcul (sârmulița care unește toți dinții), putem să oferim aparatului tău o nouă culoare în ton cu moda sezonului.

Bracketi ceramici

Avantaje: bracketii ceramici se fabrică fie din ceramică policristalină, care are un aspect ușor mat, fie din ceramică monocristalină, aceștia fiind perfect transparenți reprezentând astfel exact culoarea dintelui natural. În cabinetul nostru folosim doar bracketi din ceramică monocristalină, așa numiții „bracketi din safir”. Dacă iubești bijuteriile, frumosul și eleganța, aceștia pot fi alegerea perfectă.

Dezavantaje: biomecanice (fricțiune crescută) și costuri mai mari decât la aparatele metalice.

Bracketi linguali

Avantaje: imaginează-ți că poți să-ți îndrepți dințiii fără ca nimeni să observe acest lucru, în așa fel încât chiar și tu să uiți că ”porți aparat”. Astfel, o să poți să le arăți tuturor rezultatele tale și zâmbetul frumos, fără ca ei să vadă aparatul. Acest lucru se poate realiza cu aparatele linguale ce sunt fabricate computerizat, individualizate pentru fiecare dinte și adaptate perfect în așa fel încât să-ți ofere confortul mult dorit.

Dezavantaje: costul acestor aparate este mai ridicat, dar beneficiile aduse te vor încânta.

Aparate funcționale

Avantaje: sunt aparate inteligente care transformă forța pe care o declanșezi în mod normal (în mișcările de vorbire, masticație și relaxare) în forță ortodontică pentru corectarea anomaliilor scheletale sau dentare. Sunt indicate în special la copii, pentru ghidarea armonioasă a creșterii oaselor, rezolvându-se astfel și ocluzia (mușcătura) și poziția corectă a dinților.

Dezavantaje: un dezavantaj este necesitatea purtării consecvente a aparatului de către pacient, dar, aplicat la timpul potrivit, acesta aduce rezultate miraculoase.

Aparatele funcționale pot fi:

-mobile: activator, twin block, Frankel

-fixe: de tip Herbst.

Aparate mobilizabile

Avantaje:

  • Permit stimularea creșterii oaselor în care sunt poziționați dinții;
  • Dispozitivele ortodontice mobile, aplicate la timp, reușesc să corecteze obiceiurile nesănătoase ale celor mici, precum sugerea degetului;
  • Pornind de la posibilitatea îndepărtării în timpul zilei, aparatele ortodontice mobile permit o igienă dentară corespunzătoare;
  • Pentru a-i fi ușor, copilul poate mânca fără aparatele mobilizabile.

Dezavantaje:

  • Nu permit controlul fiecărui dinte în parte; astfel, de multe ori tratamentul trebuie continuat cu aparate fixe;
  • Trebuie purtat o perioadă lungă de timp.

Aparate de contenție

După încheierea tratamentului ortodontic în care dinții sunt perfect aliniați, se recomandă purtarea unor aparate de contenție pentru a menține rezultatele. 

În funcție de vârsta la care s-a început tratamentul, de anomalie, de mecanica de tratament și de tipul aparatului, aceste mijloace de menținere a rezultatului sunt diferite: gutieră, placă sau o sârmuliță lipită în spatele dinților.

Medicul ortodont va alege împreună cu pacientul mijlocul prin care acesta să se simtă cât mai confortabil.