Scopul tratamentului ortodontic este ca la finalul acestei călătorii să dobândești un zâmbet frumos, dinți sănătoși și o ocluzie corectă. Acest lucru poate fi atins doar dacă brackeții stau lipiți de dinți. Spr eexemplu, unele tipuri de alimente pot favoriza dezlipirea brackeților, pot îndoi arcurile, sau pot distruge cimentul de sub inele, astfel că acestea se pot desprinde de pe dinți si pot determina apariția cariilor. Toate cele de mai sus extind durata tratamentului, fapt care poat fi prvenit printr-o dietă alimentară adecvată unui purtător de aparat dentar. Astfel, printre alte recomandări regăsești în acest material o listă de referință cu alimente care pot cauza dezlipirea brackeților, inelelor sau îndoirea arcurilor.
ALIMENTE TARI
Evită toate alimentele dure, cele cu conținut interior tare, oase, cartilaje, întrucât aceste alimente pot dezlipi brackeții: coajă de pâine, crustă tare de pizza, cuburi de gheață, popcorn, semințe, fistic, alune, migdale, bomboane tari (dropsuri), porumb fiert sau copt, măsline cu sâmbure, fructe și legume tari ( mere,caise, pere, morcovi etc.) Aceste alimente pot fi consumate sub formă de felii sau tăiate în bucăți mici, scos sâmburele, dar nu aveți voie să mușcați direct din ele. Domnul doctor recomandă REGULA CELOR 2 DEGETE: ce nu puteți rupe doar cu 2 degete, nu aveți voie să muscați cu dinții. Ex: nuca românească este ok, migdalele, nu.
ALIMENTE LIPICIOASE
Evită guma de mestecat, caramelele, jeleurile etc.
DULCIURI
Trebuie avut grijă la consumul de alimente și sucuri dulci. Acestea nu cauzează distrugeri ale aparatului, dar au un rol important în apariția cariilor dentare. Dacă nu pot fi evitate aceste alimente sau băuturi, recomandăm consumul acestora doar o dată pe zi și igienizarea dinților imediat după aceea. Daca ste imposibil acest lucru, clătește-ți gura cu apă.
ROADEREA OBIECTELOR TARI (de exemplu creioane, pixuri, unghii) poate deteriora aparatul dentar, prelungind astfel tratamentul. Incearcă să îți autoexaminezi dinții și aparatul, zilnic.
IGIENIZAREA DINȚILOR CU APARAT FIX
Atunci când porți aparat fix, igiena este extrem de importantă pentru ca dinții și gingiile să rămână sănătoase pe parcursul tratamentului. În prezența unor dinți și a unor gingii curate, tratamentul decurge mai ușor, controalele sunt mai scurte, iar rezultatul este mai rapid și mai frumos. Dinții si brackeții trebuie menținute într-o perfectă stare de curățenie, ceea ce necesită mai mult timp. Pentru ca la finalul tratamentului dinții și gingiile să fie sănătoase trebuie acordată o importanță deosebită igienei dentare zilnice.
Pacienții care nu au o igienă orală bună vor necesita mai multe ședințe de igienizare profesională în cabinetul medicului stomatolog. Dacă ai aparat dentar, igienizarea dinților va fi realizată după fiecare masă, deoarece resturile alimentare prinse de aparat pot cauza demineralizări ale smalțului sau inflamații gingivale. Metoda de periaj practicată după fiecare masă și în mod corect (o tehnică bună și un anumit interval de timp) sunt suficiente. Periajul se execută cu periuța normală de dinți cu perii moi și poate fi completat prin igienizare cu ața dentară, clătire cu apă de gură, sau/și folosirea dușului bucal sau/și a periuțelor speciale pentru aparatele ortodontice.
Recomandăm purtarea în permanență a unei truse de igienizat dinții pentru a menține igiena dentară corespunzătoare, care să includă și o ceară dentară, sau silicon dentar, pentru situațiile în care apare disconfort, sau apar răni cauzate de elementele aparatului dentar.
Este indicată și utilizarea unei periuțe interdentare pentru o curățare optimă între elementele aparatului dentar.
Ața dentară este un alt instrument de igienizare foarte util, care permite igienizarea mai ușoară între dinți și elementele aparatului dentar.
Apa de gură este la fel de importantă pentru că are rol antiseptic (prevenind apariția cariilor prin protejarea cavității bucale de atacul bacteriilor) și oferă o senzație de prospețime respirației.
PERIUȚE INTERDENTARE ȘI DUȘUL BUCAL
Dușul bucal reprezintă o soluție extrem de eficientă în menținerea unei igiene bucale corespunzătoare pe parcursul tratamentului ortodontic și deopotrivă pentru igienizarea lucrărilor protetice clasice, sau pe implanturi, dar și în tratamentul bolii parodontale.
Și la fel cum curățăm dinții, și aparatele dentare trebuie întreținute. Igienizarea aparatului detașabil și a celui de contenție se face cu o periuță de dinți, alta decât cea pe care o folosim la periaj, și cu săpun deoarece pasta de dinți este usor abrazivă și poate zgâria aparatul dentar.
EVITĂ PRODUSELE DE ALBIRE A DINȚILOR
În timpul purtării aparatului dentar nu este recomandată utilizarea produselor de albire a dinților, întrucât acestea acționează doar asupra zonelor dentare care nu sunt acoperite de elementele aparatului, în timp ce zonele acoperite de aparat își vor menține culoarea inițială, ceea ce va conduce la apariția unor dinți “pătați”.
PROBLEME POSIBILE
Există foarte puține urgențe în timpul tratamentului ortodontic. În mod ocazional, pot apărea:
- Disconfort/durere După montarea aparatului dentar fix este posibil ca dinții să fie mai sensibili timp de 3-5 zile. Se recomandă consumul de alimente moi: piure, orez, paste, cartofi fierți, pește, supe si ciorbe, iaurt, ouă etc.
În cazul apariției durerii, poate fi recomandat un antialgic sau un antiinflamator (ibuprofen) în doze conform vârstei.
De asemenea, în cazul apariției iritației la nivelul obrajilor, buzelor și a limbii se poate pune pe aparatul dentar, în locul în care a apărut iritația, ceara/siliconul special recomandat pentru reducerea disconfortului de către medicul ortodont. Dacă disconfortul persistă este bine să ne anunți.
Ceea ce est important de știut este faptul că, în timpul tratamentului ortodontic, dinții devin mai mobili. Acest lucru nu trebuie să te sperie, este normal, pentru a putea fi deplasați în anumite poziții. Ei se vor stabiliza in noile poziții după încheierea tratamentului.
- Dezlipirea unui bracket. Această problemă eest cauzată, de regulă, din cauza nerespectării indicațiilor privitoare la alimentele permise, precum mestecarea unor alimente dure, lipiciose care pot slăbi adezivul slăbi, iar astfel bracket-ul dezlipindu-se de pe dinte. Acest fapt nu constituie urgență dentară decât atunci când este sociat cu durerea, sau un disconfort accentuat. Dacă acest fapt cauzează iritație la nivelul obrajilor, buzelor sau a limbii, se recomandă aplicarea cerii speciale pe aparat, în locul respectiv. Oricum, este bine să ne suni pentru a afla dacă problema trebuie corectată înainte de control. Nu uita să iei cu tine la vizită bracketul sau elementul desprins integral.
- Inel dezlipit. Inelul ortodontic este un element metalic lipit în jurul dinţilor din spate, de obicei pe primul molar. Dacă acesta se dezlipeşte, el trebuie recimentat la cabinet, de către medicul ortodont. În cazul în care inelul se dezlipește total, nu încerca repoziționarea lui, păstrează-l și mergi la medic.
- Arc ieşit sau rupt – anunță medicul ortodont întrucât acest lucru împiedică îndreptarea dinților. Aceasta este cea mai frecventă problemă și poate cauza leziuni la obraji, limbă sau gingii. Dacă a creat deja leziuni, cel mai bine este să clătești gura cu o apă de gură antiseptică, sau cu puţină apă sărată. Clătirea va curăţa zona şi va reduce senzaţia de disconfort. Pentru a evita crearea de noi răni, cea mai bună soluţie, în acest caz, este folosirea cerii ortodontice.
- Buza lezată. De cele mai multe ori, brackeţii de pe dinţii frontali sau inelele de pe molari creează răni la nivelul mucoasei bucale provocând un disconfort foarte puternic. Se recomandă și în acest caz, utilizarea cerii ortodontice.
- Iritația buzelor, obrajilor sau limbii: poate fi remediată utilizând ceara dentară pe aparat, în locul în care v-a apărut iritația. În general, iritațiile trec în maxim 7 zile. În caz de agravare sau prelungire a duratei, ia legătura cu medicul ortodont. Pentru a controla iritația și a permite vindecarea țesuturilor, menține o igienă orală zilnică adecvată a dinților.
- Lovituri / trumatisme: în caz de lovitură directă asupra dinților sau la nivelul maxilarelor, indiferent dacă porți sau nu aparat dentar, pune gheață asupra zonei și contactează medicul dentist imediat. Dacă observi fracturi dentare, sau aparatul dentar a fost dislocat, anunță medicul cât mai curând. cesta îți va recomanda un set de investigații de imagistică digitală, radiografie, pentru a evalua gradul de afectare al danturii.
Indiferent de problemele care ar putea apărea la purtarea aparatului dentar, medicul ortodont est specialistull care le poate remedia, inclusiv dacă vorbim despre durerile inițiale, caree pot fi supărătoare, dar care au rolul de a ajuta dinții să se alinieze corect și frumos pe arcada dentară.
- Purtarea elasticelor
Pentru ca tratamentul să poata fi finalizat corect, uneori, este nevoie să porți elastice din latex conform indicațiilor primite de la medicul ortodont. În lipsa cooperării, durata tratamentului se poate prelungi, iar rezultatul previzionat se poate schimba. Ca atare, este important să urmezi recomandările și instrucțiunile oferite de ortodont.
- Gutiera de contenție
După îndepărtarea aparatului dentar fix, pentru menținerea rezultatelor pe termen lung și a dinților în poziția actuală, medicul ortoodnt va recomanda purtarea gutierei de contenție. Aceasta este realizată dintr-un plastic transparent și moale, fiind personalizată având la bază modelul de studiu de la finalul tratamentului tău ortodontic.
Cum purtăm gutiera de contenție:
În primele 2 zile după îndepărtarea aparatului dentar, gutierele sunt purtate în permanență, se vor îndepărta doar atunci când mănânci, sau la periajul dentar: 8 ore pe zi, în primele 6 luni.
După acest interval, la recomandarea medicului ortodont, se poate diminua până la întrerupere purtarea acestora.
Dacă gutierele se deteriorează (se poate fisura, sau rupe), pot fi confecționate gutiere noi, în baza unor amprente dentare noidar vor fi necesare noi amprente. Important este să anunți medicul ortodont, astfel încât să fie evitată situația în care dinții s-ar putea mișca din poziția optimă dobândită.
Faza de contenție este extrem de importantă pentru reuțita îndelungată a tratamentului ortodontic, de aceea este nevoie de înțelegere și cooperare totală între tine și ortodont.