Deseori sunt întrebat de către pacienți sau de către părinții acestora: Chiar am nevoie de aceste radiografii și modele?
Pacienții vor sa știe dacă aceste manopere sunt adecvate, de ce sunt necesare și de ce trebuiesc făcute și pe parcurs și la finalul tratamentului?
Radiografia panoramica
Aceasta ne ajută să avem o vedere clară asupra maxilarelor, dinților, oaselor în care stau dinții, sinusurile și asupra articulațiilor. Datorită acestei radiografii putem vedea eventualele abcese, chisturi sau tumori pe maxilare, numărul dinților, unghiurile lor și starea generală de sănătate a oaselor maxilarelor.
CBCT
Permite o vedere 3D a capului, gâtului și a cornetelor nazale.
Fotografiile
Fotografiile faciale ne dau voie sa studiem asimetriile feței, liniile zâmbetului și anumite obiceiuri vicioase legate de mușchii fetei. Linia zâmbetului este hotărâtoare pentru un rezultat excelent. Fotografiile intra-orale ne permit să studiem textura buzelor, obrajilor, limbii, etc. și de asemenea pentru a furniza informații asupra diverselor tipuri de decolorări ale dinților. Ne ajută, de asemenea, să vedem poziționarile greșite ale dinților din diverse unghiuri.
Modelele din gips
Aceste modele sunt montate pe un instrument numit articulator care poate duplica cu exactitate pozițiile și mișcările articulatiilor. Este una dintre metodele de diagnostic de maximă importanță pe care o folosim. Ne oferă o perspectivă exactă și completă a mușcăturii tale.
Inregistrările din timpul tratamentului
Sunt făcute în momentul în care:
– pacientul intră într-o nouă etapa de tratament
– se verifică erupția dentară
– apare o traumă la nivelul feței, dinților, maxilarelor
– se verifică poziția articulației și schimbările osoase la pacienții cu TMJ.
Inregistrările finale
Sunt, de obicei, aceleași ca la începutul tratamentului. Ele ne sunt de folos pentru a studia:
- diferențele de creștere și poziționare ale maxilarelor
- diferențele în poziționarea unghiului nasului, buzelor, obrajilor, dinților
- diferențele în linia zambetului, profilului feței și asimetriile
- angulația dinților
- prezența sau absența măselelor de minte pentru a putea fi luate măsuri
- prezența abceselor, chisturilor, tumorilor
- prezența unor deteriorări ale rădăcinilor
Toate aceste elemente de diagnosticare ne permit să evaluăm multe alte lucruri individuale și, în general, ne ajută să fim pregătiți pentru orice problema viitoare (cum este apariția molarilor de minte). De asemenea, ne ajuta să identificăm cel mai bun tip de aparat de retenție, pentru câte ore pe zi și pentru câte luni pe an.
Sperăm că aceste explicații voluminoase să ajute la înțelegerea și clarificarea importanței acestor parametrii de diagnostic și evaluare. Vă asigurăm de faptul că vom recomanda numai acele elemente de absoluta necesitate.