0774 486 546

TRATAMENTUL TĂU CA ADULT

Într-un articol anterior am vorbit despre avantajul tratamentului ortodontic la vârsta copilăriei.  La un copil cu vârste cuprinse între 6-10 ani avem posibilitatea de a influența creșterea maxilarelor într-o manieră pozitivă, de a trata fără a extrage dinți permanenți în marea majoritate a cazurilor, de a obține un profil facial simetric și de a dezvolta un zâmbet incredibil. 

Aceasta înseamnă oare că odată cu vârsta adultă nu putem obține rezultate excelente din punct de vedere ortodontic? Raspunsul este, fără doar și poate, nu!

Peste 65% dintre pacienții mei sunt adulți și au vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. De ce au ales să-și îndrepte dinții la vârsta adultă? 

Sunt multe motive, bineînțeles, aleg să prezint cele mai frecvente cauze:

–        Au vrut mereu să-ți îndrepte dinții, dar, părinții lor nu au știu sau nu și-au permis un tratament ortodontic

–        Nu sunt mulțumiți de zâmbetul lor

–        Dinții lor sunt înghesuiți

–        Dinții lor sunt tociți

–        Retracții gingivale datorită înghesuirii dinților

–        Probleme de articulație care provoacă dureri de cap

 De-a lungul practicii am întâlnit numeroși pacienți cu multe neînțelegeri legate de tratamentul ortodontic la adulți. 

Următoarele sunt întrebări tipice cu care eu sau personalul cabinetului ne întâlnim în practica curentă:

Este adevărat că odată ce ajungi la vârsta adultă dinții nu se mai deplasează cum trebuie?

Adevărul este că dinții unui adult se deplasează la fel de ușor ca dinții unui copil. După ce dinții sunt aranjați în cea mai bună poziție posibilă, se poate să fie nevoie ca aceștia să fie ținuți în această poziție un timp mai lung. Acesta este motivul contenției, pe care pacienții noștri sunt sfătuiți să o poarte doar noaptea.

Nu durează mai mult deplasarea dinților adulților?

Răspunsul tipic este: NU! Tratamentul adultului poate dura mai mult cand este ales un tratament de compromis. Un exemplu de tratament de compromis este acela în care există o gravă problemă scheletală în care maxilarele nu se potrivesc fie din față în spate, fie pe laterale. Deoarece nu mai este creștere la nivelul maxilarelor, medicul ortodont nu poate muta maxilarele sau restrânge creșterea lor. Uneori, o combinație între medicul ortodont si chirurg este cea mai indicată!

Tratamentul ortodontic este dureros la adulți?

Nu este un disconfort mai mare pentru un adult decât pentru un copil. După aplicarea aparatului, dinții sunt mai sensibili pentru 3-4 zile iar pentru unii pacienți mâncarea mai tare poate fi dificilă. Cu noile arcuri din titan pe care le folosim aceasta sensibilitate a scăzut considerabil.

Am o slujbă înafara casei. Va trebui să lipsesc mult?

Raspunsul este: NU! Folosind tehnologia de ultimă oră în materie de brackets și arcuri, odată ce a fost aplicat aparatul, cei mai mulți pacienți pot fi văzuți într-un interval de 6-12 saptamani în timp ce arcurile continuă să deplaseze dinții. 90% dintre pacienții noștri încheie tratamentul în decurs de 8-10 programări.

Bracketi sunt inestetici. Chiar trebuie sa am gura plină de <sârme>?

Bineînțeles că: NU! Brackeții care se aplică pe partea interioară a dinților sunt folosiți de ani de zile și sunt practic invizibili. În plus, brackeții de safir sunt disponibili și permit un tratament de calitate fără a modifica timpul. 

Dinții mei arată bine, dar as dori un zambet îmbunătățit.

Am observat că deși unii dinți sunt drepți, zâmbetul nu este la fel de frumos pe cât ar putea fi. Zâmbetul este prea îngust și nu îmbracă frumos fața și buzele așa cum ar trebui.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dr. Filip-George Boeru

Specializat în brackeți linguali (invisibili), brackeți de safir, activatoare, clear aligners, problemele articulației TM, mini-implanturi, albiri dentare.

Vrei sa te programezi?

Contacteaza-ne:

Articole utile