0774 486 546

CE ESTE TMJ?

Mulți oameni suferă de amețeli, dureri de urechi sau dureri la nivelul feței, capului, gâtului, umerilor sau spatelui fără să știe cauza acestor simptome. În trecut, pacienții căutau ajutor pentru aceste tipuri de probleme mergând la specialist pentru tratament. 

Astăzi, există un diagnostic pentru o mare parte din problemele acestea care poartă denumirea de TMJ: Sindromul Articulației Temporomandibulare. Aceste tipuri de durere reprezintă simptome ale sindromului și nu probleme de sine stătătoare. Corectând problema de bază, nu simptomele, reprezintă cheia pentru un tratament de succes al TMJ.

         Articulația maxilarului tău se suspendă sub craniu de un sistem intrinsec de mușchi și tendoane. Articulația maxilarului, cunoscută și ca articulația temporomandibulară este cea mai complexă din întreg corpul.

         Modul în care dinții tăi calcă se numește ocluzie. Când dinții nu sunt într-o relație potrivită unii cu alții sau cu articulația maxilarelor, articulația va schimba imediat pe o nouă poziție într-o încercare de a compensa nealinierea dinților. Această condiție poartă denumirea de malocluzie (dinții nu sunt în relații corecte)

         Uneori o muscatura care pare buna, chiar o mușcătura care pare bună poate pune presiune sau încordare pe articulația maxilară și mușchi în timp ce articulația încearcă să se adapteze dinților. Simptomele de dinți nealiniați pot fi: încleștare, tocirea dinților, uzura prematură a dinților sau tensiune pe mușchi și tendoane. 

Acestea se pot întâmpla în timpul somnului sau pe parcursul zilei. Aceste tensiuni vor rezulta în dureri de cap, dureri musculare sau la nivelul feței, gâtului, umerilor și spatelui, amețeli, dureri de urechi sau țiuit în urechi.

         În plus, aceste simptome comune se referă deseori la malocluzii și provoacă dureri la nivelul articulației temporomandibulare. Sunt și alte boli care afectează funcționalitatea și confortul acestei articulații și a întregului corp. Aceste stări includ diverse boli cum ar fi: artritele, deficiențele nutriționale, tumorile, traumele sau infecțiile.

         Înainte de a avansa un tratament adecvat pentru problema ta, au loc o serie de proceduri de diagnostic. Un set de radiografii speciale pot fi făcute articulației tale. Acestea furnizează o imagine clară a propriei articulații TMJ. Aceste radiografii sunt de asemenea folosite pentru a depista o boală pe sau în jurul articulației maxilarelor.

Pentru a studia relațiile dintre dinți și articulații este necesar să se vadă cum articulațiile ghidează maxilarele fără să intervină reflexele și mușchii care întotdeauna se acomodează pentru a se potrivi cu dinții. Pentru a face asta, au loc măsurători pentru a stabili relațiile dintre dinți și articulații. Aceste modele sunt reproduse pe un instrument numit articulator ce simulează particularitățile de mișcare și de mușcătură ale propriei articulații. Apoi, fără să intervină reflexele și mușchii, mușcătura ta poate fi studiată pentru interferențe. În urma acestor analize va fi prescris un tratament necesar.

         După ce am diagnosticat problemele pacientului sunt diferite tipuri de tratament ce pot fi recomandate. Faza inițială de tratament constă în relaxarea mușchilor iar articulația maxilarelor să devină corectă. A doua fază a tratamentului are scopul de a corecta ocluzia, pentru ca dinții să fie aliniați corect împreună cu repoziționarea articulației maxilarelor. Explicăm pe scurt câteva variante de tratament TMJ:

FAZA I DE TRATAMENT

1) Splint/Aparate de repoziționare de articulație; 

Aceste aparate sunt folosite în tratament pentru a elimina temporal malocluziile și pentru a permite mușchilor capului, gâtului și feței să se relaxeze.

Un splint este un muștiuc acrilic rigid care se potrivește peste suprafețele ale mușcăturii dinților. Acest aparat este folosit pentru a schimba încet pozitia relaxata a articulatiei prin modificarea mușcăturii . Aceste schimbări vor continua la fiecare 2-3 săptămâni pe o perioadă de 3-6 luni

2) Stimularea mușchiului prin intermediul ultrasunetelor;

Acest tip de terapie poate fi folosit în timpul tratamentului pentru a ajuta la atenuarea durerii musculare cauzate de probleme TMJ. Acest tratament se efectuează topic (pe suprafața pielii) și se poate face în mod obișnuit în clinica noastră.

FAZA II DE TRATAMENT

1) Echilibrarea ocluziei; 

În timpul acestei proceduri dinții sunt remodelați pentru a elimina nealinierea suprafeței de mușcătură. Acest lucru se face pentru a atenua presiunea pe dinți individuali și pentru a permite mușchilor feței și maxilarelor să se relaxeze pe o bază permanentă. Această procedură se poate realiza numai dacă după FAZA I de tratament nealinierea dinților este minimală.

2) Tratament ortodontic; 

Odată ce alinierea maxilarelor a fost îndeplinită prin terapie splint, un tratament ortodontic poate fi necesar pentru a obține o potrivire corespunzătoare a dinților. Bracketii trebuie folosiți dacă după repoziționarea maxilarelor, nepotrivirea este semnificativă.

Dacă ai experimentat simptomele amintite anterior sau dacă ai vreo întrebare, te rugăm să ne contactezi. Vom fi bucuroși să discutăm îngrijorările tale. A fost foarte valoros pentru echipa noastră să ajutăm la corectarea acestor probleme pentru mulți dintre pacienții noștri, oferindu-le îmbunătățiri semnificative pentru calitatea vieții.

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dr. Filip-George Boeru

Specializat în brackeți linguali (invisibili), brackeți de safir, activatoare, clear aligners, problemele articulației TM, mini-implanturi, albiri dentare.

Vrei sa te programezi?

Contacteaza-ne:

Articole utile