În articolul ”Tratamentul ortodontic: de la ce vârstă?” am precizat beneficiile tratamentului precoce sau în două etape.
De obicei, tratamentul precoce implică obținerea de analize pentru diagnosticare cum sunt modelele dinților, fotografii sau analize de creștere. Pot fi făcute predicții în ceea ce privește nasul, maxilarul superior, maxilarul inferior și bărbia. Aceste analize ne arată ce se va întâmpla cu fața în urma unui tratament sau în lipsa acestuia.
Sunt deosebit de interesat în a analiza zâmbetul care îmi permite să observ:
· Câtă gingie este expusă
· Linia zâmbetului (este posibil să avem dinți drepți dar fără a avea un zâmbet bun)
· Forma și culoarea dinților
· Adâncimea a maxilarelor
· Lungimea buzei superioare.
De asemenea, un accent deosebit punem pe căile aeriene. Modul în care un copil respiră poate afecta categoric dezvoltarea maxilarelor. Respirația normală are loc cu buzele apropiate și inhalarea aerului se face pe nas.
Căile nazale îngustate reprezintă un semn că respirația se întâmplă preponderent pe gură. Un alt semn pentru respirația orală îl reprezintă gingiile inflamate și roșii. Un semn clar de respirație orală este *linia alergică* la aproximativ 10 mm de vârful nasului. Este de un alb pal și se întâlnește la persoanele care împing vârful nasului cu mâna și strănută.
Sunt diferite cauze pentru respirația orală:
· Vegetații adenoide
· Alergii ce cauzează blocări nazale
· Pasaj nazal subdezvoltat
· Malocluzii (mușcături defectuoase) ce sunt caracterizate de dinții superiori și maxilarul fiind atât de în față încât buzele nu se pot strânge cu ușurință
· Sept nazal deviat
Aceste condiții forțează maxilarul inferior să crească ceea ce provoacă o mușcătură deschisă. Această condiție este expusă atunci când dinții frontali nu se întâlnesc.
Cum poți ști dacă există o problemă a căilor respiratorii? Prezentăm câteva semne și simptome:
· Poziții de mușcătură deschisă cronică
· Zâmbet gingival
· Gingii inflamate
· Cercuri închise la culoare cronice sub ochi
· O cută a nasului ( aproximativ1/3 în sus față de vârf)
· Buza inferioară evidențiată
· Buza superioară scurtă
· Îngustarea formei *V-ului* a maxilarului superior
· Dinții superiori într-o poziție de buchet
· Buze crăpate în mod cronic
· Sforăit excesiv
Un tratament obișnuit în clinica noastră include o combinație între brackeți și aparate de expansiune a maxilarelor. Faza I durează între 12-15 luni. Urmează apoi o perioadă de odihnă (între 6 luni și 2 ani) urmată de Faza II-a care durează între 10 și 13 luni.
Din moment ce marea majoritate a creșterii și dezvoltării se întâmplă înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, este deosebit de important ca tratamentul să se întâmple foarte devreme.
Echipa mea și cu mine ne dorim să oferim aceleași rezultate formidabile și pentru copilul tău! Sperăm că și tu să îți dorești acest lucru.