Intrebări frecvente/FAQ

1. Cât durează tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic poate să dureze de la câteva săptămâni la câțiva ani, în funcție de complexitate, de vârstă, de cooperare și de momentul în care se intervine.

Pentru exemplificare, ne vom gândi la un dinte care abia erupe într-o poziție anormală. În momentul în care copilul va mușca, din cauza acestei poziții strâmbe a dintelui, se poate ca mușcătura să fie deviată. Acest lucru făcut pe o perioadă lungă de timp, pe oase în creștere, poate determina o mușcătură „strâmbă”. Dacă am interveni la începutul erupției dentare, această problemă s-ar putea rezolva într-o lună. Dacă se intervine după ce oasele s-au consolidat în noua poziție, poate dura ani până la rezolvare.

Un alt aspect important este legat de abilitatea medicului ortodont de a folosi noțiunile de biomecanică ortodontică în favoarea sa. Pentru aceasta este necesar un studiu continuu al celor mai noi tehnologii prezente pe piață.

Un alt lucru dovedit care poate crește cu până la 30% eficiența tratamentului orto este biostimularea laser. În cabinetul nostru atât laserul, cât și cele mai moderne tehnici de practică ortodontică sunt folosite în mod curent.

 

2. La ce vârstă este necesar primul consult ortodontic?

Este important să aveți în permanență contact cu medicul dumneavoastră stomatolog. El poate și trebuie să vă sfătuiască în legătură cu momentul propice al consultării unui medic ortodont. Totuși, vârsta cea mai frecventă în depistarea majoritatății anomaliilor este de 6 ani sau după erupția primilor dinți superiori definitivi.

 

3. Ce beneficii îmi aduce tratamentul ortodontic ca adult?

Funcțional:

– dinții poziționati corect în os vor fi mai rezistenți în timp;

– datorită faptului că dinții vor fi drepti, veți putea să vă igienizați mai bine, astfel nu vor mai rămâne resturi alimentare nedorite;

– igiena mai bună va determina o respirație plăcută;

– scade șansa să faceți carii;

– gingiile dumneavoastră nu se vor îmbolnăvi la fel de ușor (boala parodontală are ca factor favorizant înghesuirea dentară);

– articulația temporo-mandibulară nu va îmbătrâni prematur și nu va genera durere;

– mucoasele (obrajii, buzele, limba) vor fi sănătoase pentru că nu vă veți mai mușca de ele.

Estetic:

– zâmbetul vă va aduce încredere în sine și un atu neașteptat: șansa avansării în carieră, după cum cred 74% din adulți.

 

4. Cât costă tratamentul ortodontic? 

Prețul variază în funcție de complexitatea tratamentului, de numărul de dinți ce vor fi tratați, de implicarea sau nu a oaselor maxilare, de tipul de aparat/ aparate folosite și de (in)vizibilitatea lor.